dansa logo

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si contínua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació "aquí"

Acceptar

Antiga Fàbrica Mercedes

L’antiga fàbrica Enmasa, Empresa Nacional de Motors d’Aviació, és un edifici emblemàtic industrial o agrícola construït entre els anys 1940 fins a 1975, que representa la rica història industrial de la ciutat. És obra de l’arquitecte Robert Terrades i es troba al carrer de sant Adrià, número 65. Aquesta pertany a l’estil del moviment modern i racionalisme i es caracteritza per la seva arquitectura impressionant i la seva estructura de maó típica de l'època.

Anteriorment, l'espai havia estat ocupat per la fàbrica d'automòbils Elizalde, bombardejada durant la Guerra Civil. No va ser fins al 1981 quan la producció de cotxes va tornar a aquests terrenys, aquesta vegada de la mà de Mercedes-Benz.

La situació de la fàbrica a la perifèria de la ciutat, permet l’ordenació lliure dels volums i la incorporació de l’espai exterior com un dels elements més importants d’aquest projecte. La disponibilitat d'àmplies zones lliures fa que els volums de la fàbrica es converteixin en límits visuals més que en objectes físics i que s'introdueixi una component dinàmica en l’espai exterior.

L'edifici expressa la seva pròpia vocació constructiva per desenvolupar el seu llenguatge, evitant l'ús generalitzat del revoco que ocultava la construcció en la majoria dels edificis anteriors a la II Guerra Mundial.

El programa s'organitza a partir de dos tipus d'edificis. Les oficines es distribueixen al llarg d'uns edificis lineals, construïts amb formigó, que s'estenen en diverses direccions configurant els accessos, carrers i places de tot el complex industrial, d'una manera molt més variada i dinàmica que en l'espai urbà tradicional. Els tallers ocupen una nau molt més lleugera, construïda amb estructura metàl·lica, sobre la qual es recolzen les dents de serra que il·luminen l'espai interior d'una manera uniforme.

Durant molts anys, la fàbrica va ser un centre de producció clau per a la indústria metal·lúrgica de la ciutat, amb una gran quantitat de treballadors que es dedicaven a la producció de productes metàl·lics de diverses tipologies. L’edifici és projectat en una època en què la producció industrial introduïa nous sistemes de construcció, la qual cosa l'arquitecte va aprofitar per a experimentar amb tota mena d'innovacions formals i tecnològiques: introdueix un disseny de finestres corregudes que incorporen els elements. Resistents a la fusteria metàl·lica; utilitza, per primera vegada, la solució de forjat col·laborant per a resistir càrregues de 2000 kg/m2; aplica panys de gresite en les escales i en la concepció de la testera, i dissenya el mobiliari reivindicant la figura de l'arquitecte com a director total de l'obra.

Actualment, l'antiga fàbrica Enmasa ha estat reconvertida en un espai multifuncional, que ha estat restaurat amb gran cura per preservar la seva arquitectura original i la seva història. L'edifici s'utilitza ara com a centre cultural, oferint espais per a exposicions, concerts, conferències i altres activitats.

Per als amants de la història i l'arquitectura, l'antiga fàbrica Enmasa és una visita obligada a Barcelona, ja que ofereix una oportunitat única per veure l'antiga arquitectura industrial i descobrir la seva fascinant història.

CLICA AQUÍ PER ESCOLTAR L'AUDIOGUIA DE L’ESPAI