dansa logo

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si contínua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació "aquí"

Acceptar

Plaça de Josep Barangé

La plaça de Josep Barange, popularment coneguda com "la plaça del cony" se situa al centre de Granollers. Originalment, aquesta plaça era on es trobava l'arribada de la primera línia de ferrocarril de Granollers. Aquesta plaça, tal com la coneixem actualment, va ser dissenyada pels arquitectes Albert Vilaplana i Helio Piñon l'any 1987. Aquests dos arquitectes varen ser pioners en àmbits d'urbanisme, ja que a més d'aquesta plaça, uns anys abans (1981-1983) havien dissenyat l'actual plaça dels Països Catalans de Barcelona, que es troba davant l’estació de Sants.

La plaça de Josep Barange està totalment pavimentada i els elements més destacats del mobiliari urbà són unes grans pantalles inclinades de trama metàl·lica i uns singulars fanals de color verd quiròfan, en forma de bigues inclinades que semblen brotar del terra. Aquests elements van ser un dels motius pels quals la plaça no va gaudir de gaire acceptació social, ja que no s'acabava d'entendre què volien dir i perquè servien. Alguns posposaven que els fanals verds simbolitzaven una serp, d'altres deien que podia representar la geografia de Catalunya, o fins i tot, els punts cardinals. El que sí que és clar, és que durant els mesos de remodelació de la plaça, la població de Granollers es qüestionava contínuament què era allò que estaven fent, o millor, "què cony era això?". I és per aquest motiu que la plaça es coneix popularment amb aquest nom.

Tot i que l'aprovació popular no va ser gaire alta, va ser seleccionada pels premis FAD de l'any 1988. El projecte elaborat per Vilaplana i Piñon va complir amb les necessitats de la ciutat a l'època de la realització, ja que proposava una superfície lliure i tota pavimentada, amb elements de disseny, encara mai vistos en l'urbanisme de la ciutat que donaven un aire de modernitat a la plaça i a Granollers en general.

El cert és, que com tot, les necessitats de les ciutats canvien, i és per aquest motiu, que recentment s'ha aprovat un projecte de reconfiguració de la plaça el qual fomenta l'ús i la funcionalitat d'aquest espai estratègic de la ciutat i millorarà la qualitat de l'espai urbà. Entre altres coses, s'incorporaran zones verdes que donaran prioritat a vianants i bicicletes a tot l'àmbit, restringint el trànsit rodat.

CLICA AQUÍ PER ESCOLTAR L'AUDIOGUIA DE L’ESPAI