dansa logo

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si contínua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació "aquí"

Acceptar

Residència d'estudiants Unihabit - ETSAV

La residència d'estudiants Unihabit va ser un projecte pensat entre 2009 i 2010 i construït entre 2010 i 2011 per UTE d’Aro Compact-Habit Campus de Sant Cugat. Es troba en funcionament des del quadrimestre de tardor 2011-2012 i està situat en la mateixa parcel·la que l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès ETSAV. Va ser construïda a raó d’un concurs, organitzat per la mateixa escola i la UPC, que plantejava tres grans reptes: construir un espai apte perquè habitessin estudiants d'arquitectura, complir la certificació energètica suïssa Minergie (baixar dels 38 kwh/m2) i utilitzar un nou sistema de construcció industrialitzada.

L’objectiu d’aquest singular edifici és prioritzar la relació directa entre els habitatges i el campus amb el terra, propiciant l'ús dels espais exteriors i dels recorreguts horitzontals, adaptats i sense ascensors. L’edifici intenta vorejar els límits de l'habitabilitat, oferint només aquells elements mínims i exigits per la normativa, intentant no acabar completament l'habitatge per obrir nous àmbits d'oportunitat. En aquest projecte seguint les regles del lloc, es va apostar per la utilització d'un únic tipus de mòdul d'habitatge prefabricat. Amb la industrialització del projecte es pretenia estalviar temps, implantar sistemes en sec i minimitzar els residus del procés de l'obra, el que es plantejava com una gran oportunitat en termes de disseny i sostenibilitat.

Es van fabricar 62 mòduls dels quals 57 són de la mateixa tipologia d'habitatge (habitacions individuals o dobles) i 5 són mòduls diferents destinats a usos comunitaris i accessos. Cada habitació individual o doble compta amb un o dos llits depenent de la tipologia, una cuina i un lavabo, a més de roba de llit i totes les necessitats bàsiques de l’estudiant. Per acabar, la forma de l’edifici podria recordar a la d’un claustre d’un monestir tot donant protagonisme al pati central, que representa l’espai de trobada i d’oci entre els estudiants. La forma en què ha estat construïda la residència i els materials del que disposa cada espai porta a pensar que l’estil de vida dins l’edifici és precisament el que es demanava, sostenible, industrialitzat i sobretot amigable i comunitari.

CLICA AQUÍ PER ESCOLTAR L'AUDIOGUIA DE L’ESPAI