dansa logo

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si contínua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació "aquí"

Acceptar

Inauguració Dansa Metropolitana 2021

Ancorae Danza + Juan Carlos Lérida

Compartir

La inauguració de Dansa Metropolitana 2021 es construeix al voltant de dues peces curtes que parlen de la dona i de la mecanització en relació amb el món de les fàbriques tèxtils.

La jornada inaugural començarà a les 19 h amb la presentació d’un fragment de l’espectacle Máquinas Sagradas de Juan Carlos Lérida, acompanyat pel cantaor Pirata. Una peça que pren la màquina com a element de creació i posa en relació el ritme d’aquesta màquina amb el del cos a través del flamenc. Un diàleg entre aquests dos llenguatges influenciat per l’espai impactant del pati exterior del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) amb la seva xemeneia de fons.

Després d’aquest fragment de Máquinas Sagradas es convidarà el públic a entrar a l’interior del museu on l’actriu Teresa Sánchez portarà a escena un breu text escrit per la periodista cultural especialitzada en dansa Barbara Raubert, que introduirà els espectadors en el món de la dona i de la seva importància en les fàbriques tèxtils a Catalunya.

Aquesta lectura connectarà amb la segona peça de dansa: el 2n moviment de l’espectacle LUAº de la companyia Ancorae Dansa. En aquesta proposta cinc dones construeixen una dansa d’engranatges i brodats, bategant per tangos aeris i envoltades per les màquines del MNACTEC, amb el desig d'enlairar-se en un acte de ritu i fertilitat.

En finalitzar aquesta segona peça curta, es donarà per conclòs l’acte inaugural de Dansa Metropolitana 2021 i començaran les activitats del festival.

El MNACTEC i el Vapor Aymerich, Amat i Jover.
L'edifici del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, el Vapor Aymerich, Amat i Jover, és una de les millors obres arquitectòniques industrials del modernisme català. Dissenyada per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada (Sant Vicenç de Fals, 1868 - Terrassa, 1931), la fàbrica es va començar a construir a la Rambla d'Ègara el 1907 i va ser inaugurada un any i escaig més tard. El Vapor (denominació que prové de la utilització de la màquina de vapor com a força motriu) acollia tot el procés industrial de transformació de la llana, des de la seva entrada en flocs fins a la seva sortida en teixits acabats. El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya té 22.200 m² de superfície total, dels quals 11.000 m² corresponen a l'antiga nau de producció, de planta rectangular, del Vapor Aymerich, Amat i Jover. Aquesta gran sala, on avui es troben les principals exposicions del Museu, està coberta per un peculiar sostre en forma de dents de serra. Les habituals formes rectes d'aquest tipus de sostre, però, van ser reinterpretades per l'arquitecte Muncunill amb 161 voltes catalanes, de maó pla, campaniformes, les quals s'aguanten gràcies a 300 columnes de ferro fos, que servien també com a baixants d'aigua i com a suport dels embarrats, els enginys que transmetien la força de la màquina de vapor a totes les màquines de la fàbrica. El Vapor, Aymerich, Amat i Jover va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) pel Govern de la Generalitat de Catalunya l'any 2019.

Jornada inaugural. Accés amb invitació.

Aquest espectacles forma part del programa Filatures.

MNACTEC

Funcions previstes

Terrassa

Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC)
5 març a les 19:00 h